Канадський гусак (55фото): казарка, опис, відео

Канадський гусак, або казарка, – це унікальна водоплавна птиця, яка поширена майже по всій території Північної Америки. Вважається, що обмежені популяції пернатих присутні і в Євразії. Через великих розмірів ці птахи протягом тривалого часу були привабливим трофеєм для мисливців, що призвело до значного скорочення їхньої популяції. Багато різновидів цих птахів в даний час знаходяться на межі повного зникнення і занесені до Червоної книги.

Канадський гусак, або казарка, – це унікальна водоплавна птиця, яка поширена майже по всій території Північної Америки

Саме через антропогенного чинника у багатьох районах земної кулі, де раніше були присутні ці водоплавні, вони були повністю винищені. Наприклад, обмежені популяції спостерігалися на Командорських і Курильських островах, але там полювання на цих птахів призвела до їх повного зникнення. Однак канадські казарки завдяки людині збільшили ареал свого поширення на Великобританію, північний захід Європи і Нову Зеландію. У багатьох регіонах в даний час діє заборона на відстріл, тому чисельність їх поступово відновлюється.

Головні підвиди канадських гусей

Ці птахи привернули увагу орнітологів порівняно недавно. Існує безліч думок щодо кількості підвидів канадських гусей. Після тривалого вивчення поведінки, ареалу розповсюдження і анатомічних особливостей було описано близько 12 підвидів цих дивовижних птахів. Вважається, що 1 з них в даний час є вимерлим. Решта різновиди канадських казарок можна умовно розділити на великі і відносно дрібні. В середньому довжина тіла різних підвидів гусей коливається від 55 до 110 см. Вага птахів може варіюватися від 2 до 6,5 кг. Розмах крил окремих різновидів канадських казарок коливається в межах від 120 до 185 см. Однак у всіх гусей, що відносяться до цього роду, є певна подібність у фарбуванні оперення, хоча габарити пернатих можуть істотно відрізнятися.

Також рекомендуємо прочитати:

Вважається, що обмежені популяції пернатих присутні і в Євразії

Галерея: канадський гусак (25 фото)

Зовнішній вигляд канадських гусей

Знаючи опис цих птахів, важко сплутати їх з іншими представниками сімейства качиних. Голова казарок покрита чорним оперенням, що має блискучий відлив. На щоках і боках шиї є білі області. Вони плавно переходять на підборіддя гусака і горло. У деяких особин може бути присутнім невелику світла пляма на лобі. На шиї канадської казарки оперення чорне з синім відливом. Бока і верх черева пофарбовані в сірі тони. Деякі різновиди мають в цій області хвилясту шоколадну забарвлення.

Велика канадська казарка має на зобу світлий нашийник. Нижня частина черева біла. Плечі і спина темно-бурі. Хвіст зазвичай темно-синій.

Ці птахи привернули увагу орнітологів порівняно недавно. Існує безліч думок щодо кількості підвидів канадських гусей

Райдужка очей у птахів відрізняється темним коричневим кольором. Лапи і дзьоб мають чорне забарвлення. Зазвичай молоді статевонезрілі особи трохи різняться від дорослих. Їх оперення представлено в більш світлих відтінках. Чорні ділянки замінені світло-коричневими тьмяними кольорами. Білі області мають дуже розмиті обрисами. Пташенята незалежно від різновиду казарки покриті щільним непроникним пушком жовто-бурого кольору.

Канадський гусак (відео)

Житла і раціон канадських гусей

Основним ареалом поширення цих птахів вважається Північна Америка. Тут популяція пернатих найбільш велика. Більшість птахів гніздиться в Канаді, Гренландії і Алясці, а також на островах Канадського Арктичного архіпелагу. У північних регіонах гуси прилітають тільки на весняно-літній період, щоб вивести пташенят в місцях, де порівняно небагато хижаків, при цьому є чимало їжі.

З першими холодами канадські казарки збираються у великі зграї і відправляються в теплі краї. Зазвичай вони переміщаються в Каліфорнії, південну частину США і в Мексику. У цих регіонах клімат досить теплий, тому птахи можуть спокійно пережити холоди і не відчувають проблем з пошуком корму. Канадські казарки зупиняються далеко не скрізь. Протягом року вони мешкають по берегах річок, боліт, водосховищ, а також на затоплюваних рівнинах. Казарки через досить велику вагу добре відчувають себе на воді і відмінно ходять по твердій землі, а ось літати вони не дуже люблять, хоча і здатні здійснювати тривалі міграції. Основою їх раціону є рослинна їжа. Вони із задоволенням споживають:

  • осоку;
  • овсяницу;
  • подорожник;
  • бухарнік;
  • очерет;
  • ягоди;
  • насіння різних трав.

У їх раціон входять комахи, молюски та ракоподібні. У деяких районах ці птахи із задоволенням відвідують поля, засіяні вівсом, ячменем, кукурудзою і пшеницею, стаючи справжнім лихом для фермерів. Досить різноманітний і доступний раціон дозволяє гусям не випробовувати проблем з пошуком їжі. Завдяки цьому виживаність пташенят висока і в місцях, де полювання на канадських казарок обмежена; там їх чисельність стрімко відновлюється.

Полювання на гусей (відео)

Поведінка птахів під час розмноження

Найважливішим і відповідальним періодом у житті канадських казарок є виведення потомства. Зазвичай птахи вже на початку весни збираються у великі зграї і відправляються в місця розмноження. Прибувають вони дуже вчасно. В областях, де вони будуть гніздитися, встановлюється відносно тепла погода. Шлюбні ігри припадають на середину весни в північних районах. В цей час ще нерідкі заморозки, але це абсолютно не заважає казарки шукати партнерів. На водоймі, де збираються птахи, гуси починають уявлення, згинаючи шию. Найпотужніший гусак-казарка розганяє своїх конкурентів, демонструючи силу. Якщо він зацікавив свою «другу половинку», то казарка згинає шию схожим чином, а потім розпластується на воді. Парування відбувається дуже швидко.

Після цього утворена пара починає шукати зручне місце для облаштування гнізда. У більшості випадків казарки виводять пташенят прямо на землі біля водойми. Однак іноді гніздо канадська казарка робить на прилеглих деревах, а також на прямовисних скелях. Це особливо актуально в регіонах, де багато песців, які становлять небезпеку як для яєць, так і для гусенят. Відомі випадки, коли казарки облаштовувалися в безпосередній близькості від гнізд полярних сов. Це давало їм певний захист в період насиджування яєць, а й підвищувало ризик того, що хижий птах могла потягти гусенят (яким в цьому випадку потрібно пройти певний проміжок, щоб дістатися до заплавних лук, де вони могли б відшукати достатню кількість корму).

Канадські гуси є дуже турботливими батьками. Гуска, облаштовуючи гніздо, робить все можливе, щоб яйця були захищені від негоди. Вона прикрашає внутрішню частину чаші своїм теплим пухом. Зазвичай канадська казарка відкладає від 3 до 6 яєць з білою або кремовою шкаралупою. Протягом наступних 28 днів вона лише ненадовго відлучається, щоб поїсти, надаючи інкубацію яєць самцеві. При наближенні хижаків пара птахів люто захищає свою кладку. Незважаючи на те що самки відкладають яйця з інтервалом в декілька днів, пташенята з’являються майже одночасно.

Приблизно через пару годин після вилуплення гусенята обсихають, а вже через добу можуть покинути гніздо і відправитися на водойму, щоб знайти необхідну кількість корму.

У деяких випадках пташенятам доводиться долати до 500 м по рівній поверхні, щоб дістатися до води. Іноді їм потрібно здійснювати стрибки з крутих скель. Перехід для них дуже небезпечний, тому не всі гусенята справляються з ним. Пташенята навіть на водоймі намагаються триматися ближче до батьків. Вони здатні самостійно знаходити собі корм, так як можуть плавати і пірнати практично з народження. Ростуть гусенята дуже швидко. Вже через 6-7 тижнів вони стають самостійними, але відокремлюються від батьків тільки на початку нової весни. За цей період молодняк вивчає шляхи міграції, так що подорожі для пташенят проходять без труднощів.

Ссылка на основную публикацию