Північний довгошерсте вомбат (55 фото): сумчастий ссавець, австралійський маленький дитинча, північний довгошерсте, тварина риє нори

Вомбат – тварина унікальне в своєму роді. Своїм зовнішнім виглядом ці створення нагадують більш відомих представників сімейства двурезцових сумчастих – коал. Незважаючи на те що ці 2 види мають певну схожість, шляхи їх еволюції розділилися багато мільйонів років тому. Сучасні вомбати є норними тваринами. В даний час ці унікальні створення знаходяться на межі зникнення. На них не ведеться полювання для отримання шкури або м’яса. Однак великі ходи, які проривають тварини, відрізняються величезними розмірами, причому нерідко вони призводять до руйнування огорож.

Вомбат – тварина унікальне в своєму роді

Це в більшості випадків завдає значної матеріальної шкоди австралійським фермам, через що деякі люди труять цих створінь, щоб позбутися від такого сусідства. Риє нори вомбат завдає такої ж шкоди, як кролики і кенгуру, яких багато в Австралії. Через це чисельність тварин за останні 100 років значно скоротилася. Крім того, багато вомбати гинуть під колесами автомобілів, так як звірята, якщо до них наближається подібна загроза, не намагаються втекти, а застигають на місці, що і стає причиною зіткнення. Ці створіння відносяться до зникаючих видів, тому проводяться охоронні заходи для збільшення їх чисельності.

Анатомічні характеристики вомбатов

Єдиним континентом, де зустрічається це унікальне сумчастий ссавець, є Австралія. Ареал вомбатов простягається на всю південну і східну частину континенту. В даний час дане сумчастий ссавець є найбільш великим тваринам, яке риє великі нори в грунті. Тривалість життя цих створінь в природі становить близько 18-25 років. Довжина тіла дорослої особини варіюється від 70 до 130 см. Вага їх може становити від 20 до 45 кг. На даний момент виділяють 2 різновиди унікальних тварин. Найбільш поширеним є північний довгошерсте вомбат. Цей різновид в даний час зустрічається на більшій частині території проживання цих створінь. Короткошерстий вомбат відрізняється меншими розмірами. Ці тварини в процесі еволюції ідеально пристосувалися до свого способу життя. Передні і задні лапи вомбатов досить короткі, але при цьому сильні.

Також рекомендуємо прочитати:

Своїм зовнішнім виглядом ці створення нагадують більш відомих представників сімейства двурезцових сумчастих – коал

На кінчиках пальців є гострі пазурі. У раціон дорослих особин входять:

  • молоді пагони трав;
  • гриби;
  • ягоди;
  • коренеплоди;
  • деякі види мохів.

Ці створіння відрізняються прекрасним нюхом, тому з легкістю відшукують найбільш підходящі молоді пагони. Роздвоєна верхня губа дозволяє тваринам зрізати соковиті трави прямо під корінь. В даний час відомо, що у цих унікальних сумчастих всього 12 зубів. Їх будовою вомбати нагадують гризунів, але до них ці створіння не мають ніякого відношення. З огляду на, що вомбати більшу частину життя проводять під землею, вони не відрізняються хорошим зором. Їх очі дуже маленькі. Незважаючи на те що вомбати мають густу шерсть і теплі підшерсток, вони погано переносять холод. Щоб знизити тепловіддачу, це унікальне сумчастий ссавець з Австралії в процесі еволюції набула певні адаптації. Його хвіст і вушні раковини сильно укоротилися і вкрилися густою шерстю

Археологічні розкопки, що проводяться на території Австралії, дозволили виявити, що раніше на континенті жило понад 10 різновидів цих створінь. Деякі з них були справжніми гігантами. Через зміни клімату і багатьох інших причини вони вимерли, і тепер на цьому континенті є всього 2 роду цих тварин.

Тварина вомбат (відео)

Галерея: тварина вомбат (25 фото)

Спосіб життя вомбатов

Ці створіння є досить примітивними. У них невеликий мозок, тому діють вони як правило на інстинктам. Навіть опинившись під замком, ссавець не припиняє спроб почати рити ходи. Це закладений інстинкт, якому тварини не можуть опиратися. Саме через цю їх особливості не рекомендується заводити таке екзотичну тварину. Навіть маленький вомбат може псувати підлоги і меблі. Найменшу шкоду ці створення наносять в їх природному середовищі існування, навіть якщо вступають в конфлікт з працівниками аграрної сфери. Утримуватися вони також можуть в умовах великих зоопарків.

Єдиним континентом, де зустрічається це унікальне сумчастий ссавець, є Австралія

Більшу частину доби вомбати проводять в норах, які можуть йти на 3 м углиб під землю. Розгалужені ходи з великими кімнатами можуть сягати на більш ніж 20 м. Таким чином, бажання вомбатов постійно копати з лишком окупається можливістю отримання надійного укриття від хижаків.

У норах зберігається комфортна для життя сумчастих температура. Зазвичай ці тварини виходять на поверхню в сутінках і в нічний час. Одна сім’я займає певну територію, яка може становити до 25 га. Послід вомбата має форму кубиків. Їм ці тварини позначають кордон своєї території.

Самці можуть вести себе агресивно один з одним під час відстоювання своєї житлоплощі і права на спаровування. Однак в разі, якщо 2 самця зустрічаються в проходах під землею, бійка між ними виключається. Під час суперечок за територію вомбати приймають бойову стійку, починають розгойдуватися і попереджають про свої наміри агресора з допомогою неприємного звуку, який чимось нагадує мукання. В процесі бійки вомбати рідко задіють свої кігті.

Під час сутичок за територію ці тварини б’ються головами, як це роблять барани. Такі бійки в природі спостерігаються вкрай рідко. У деяких випадках ці створення можуть наносити один одному серйозні рани кігтями.

Що знаходиться в норі вомбат практично невразливий. При спробі стороннього пробратися всередину тварина блокує доступ в нору своїм задом, який має особливу будову хрящів і кісток і дуже тверду шкіру. Це дозволяє вомбати без шкоди для себе придавити будь-якого агресора до стінки нори, не даючи йому шансу проникнути далі. Відомі випадки, коли собаки, які спробували протиснутися в нору, гинули в ній пригнічені тілом вомбата до земляний стінці.

При необхідності це сумчастий ссавець може з легкістю втекти від хижака, так як здатне розвивати швидкість понад 40 км / год. Крім усього іншого, воно може з легкістю піднятися на дерево і навіть переплисти будь-яке водоймище. Однак, незважаючи на лагідний вигляд цих тварин, випробовувати долю і підходити до них близько не рекомендується. Наляканий австралійський вомбат хвилі може напасти на людину, що для останнього може закінчитися вкрай неприємно, враховуючи величезні пазурі.

Вомбати є травоїдними. Коли їм випаде можливість, вони їдять. Через повільне метаболізму їм потрібно не менше 14 годин, щоб переварити їжу. З огляду на, що це сумчастий ссавець проживає в основному в посушливих районах, воно пристосувалося обходитися малою кількістю води, яке може бути отримано з рослинної їжі.

Вомбат (відео)

Як проходить розмноження вомбатов?

Ці тварини не є надто плідними. Вони можуть зачинати потомство протягом усього року. Лише в найбільш посушливих районах, де весь трав’яний покрив випалюється сонцем, дані створення певний період не розмножуються.

Тривалість вагітності вомбатов становить всього 20 днів. На світ з’являється тільки 1 дитинча. Незважаючи на те що у самки є 2 соска, вигодувати двійнят вона не в змозі. Після появи на світ дуже слабо розвинений дитинча вомбата, чіпляючись на шерсть матері, переміщається в сумку. Там він знаходить сосок і починає харчуватися.

У сумці малюк може прожити до 8 місяців. Лише зрідка до кінця цього терміну він залишає своє тепле місце, щоб розробити м’язи. Приблизно ще 1 рік після виходу дитинча їх сумки він тримається біля матері, яка продовжує про нього піклуватися.

За цей час малюк вчиться розрізняти трави, гриби і ягоди, якими він надалі буде харчуватися самостійно, а крім того, осягає всі премудрості життя дорослих вомбатов. Зазвичай самка, після того як звільняється її сумка, стає здатною до розмноження.

Ссылка на основную публикацию