Качка кряква (50 фото): середовище проживання, дикий селезень, зовнішньою будовою

Дика качка кряква є однією з найпоширеніших у світі представників цього сімейства. Завдяки всеїдності і відмінною здатності адаптуватися до найрізноманітніших умов зовнішнього середовища ці створення зустрічаються практично на всіх континентах. Широку популярність крижні отримали завдяки досить великим розмірам, не властивим диким представникам сімейства качиних.

Дика качка кряква є однією з найпоширеніших у світі представників цього сімейства

В даний час цих диких качок активно розводять в багатьох господарствах, так як вони відрізняються не тільки невибагливістю в плані харчування та змісту, а й виділяються відмінними показниками яєчної і м’ясної продуктивності. Дика популяція цих качок за останні 100 років сильно постраждала через повсюдної полювання на них. В даний час з-за порівняно малої ваги наявного у птиці по весні відстріл їх проводиться в основному восени.

Опис і характеристики качки крижня

У представників цього виду дуже розвинений статевий диморфізм, тому відрізнити дикого селезня і качку не представляє значну складність при розгляді забарвлення оперення. Варто відзначити, що це досить велика прісноводна качка, що відрізняється від багатьох інших своїх родичів масивною головою і коротким хвостом. Вага селезнів навесні досягає близько 1,5 кг. Самки значно дрібніше і рідко в цей період набирають масу вище 1,2 кг. Восени птиці набувають значний жировий прошарок. В цей час вага селезнів досягає близько 2-2,1 кг, а качок близько 1,4-1,6 кг. Довжина тіла цих птахів коливається в межах від 51 до 62 см. Дзьоб у крижнів відрізняються блідою забарвленням. Він досить широкий і має добре розвинені гребені рогових пластинок по краях.

Також рекомендуємо прочитати:

Завдяки всеїдності і відмінною здатності адаптуватися до найрізноманітніших умов зовнішнього середовища ці створення зустрічаються практично на всіх континентах

Лапи у птахів оранжевого або червоного кольору. Своїм зовнішнім виглядом самці намагаються привернути увагу самок.

Найбільш часто різниця в забарвленні оперення у селезнів і качок проявляється взимку і навесні, коли птахи починають формування пар для подальшого шлюбного сезону. Це вкрай важливий період для цих створінь, тому вони починають готуватися до нього завчасно. У цей час у селезня голова і шиї покриваються блискучими темно-зеленими пір’ям. Ця яскрава частина переходить в більш світлий «нашийник». Верхня частина шиї, як і область зоба, відрізняються насиченим каштановим забарвленням оперення, яке також має характерний переливчастий блиск.

Черевце у самців світло-сіре. Верхня частина спинки і крил відрізняється темно-сірим забарвленням. Середні кермові пір’я на хвості майже чорного кольору. На крилах є яскраві синьо-фіолетові дзеркала з білими облямівками. Після завершення шлюбного сезону і початку осінньої линьки качури стають схожими на самок. Качки крижні мають досить просте чорно-буре оперення, але у них присутні й традиційні бузково-сині дзеркала, облямовані білими смугами. Кряковие проходять линьку 2 рази в рік.

Ці качині мають особливе Завиті перо на хвості. У деяких випадках таку форму мають відразу 2 або 3 елементи. Це не декоративна прикраса і така будова не випадково. Ці пір’я, що відрізняються оригінальною формою, завжди мають чорне забарвлення. Вони чітко виділяються на тлі інших махових пір’їн, які відрізняються білим забарвленням. Вони беруть безпосередню участь в маневрах, які здійснюють птиці під час пересування в повітрі і воді.

Качки крижні (відео)

Житла качок крижнів

Ці водоплавні птахи є вкрай поширеним в природі видом. Вони селяться безпосередньо по берегах річок, озер, боліт. Селяться вони не тільки біля прісноводних водойм, а й близько слабосоленим. Окремі популяції качок крижнів гніздяться в арктичних широтах аж до 70 ° пн.ш., а самі південні качки облюбували раціони з теплим субтропічному кліматі аж до 20 ° пн.ш.. на Близькому сході і до 35 ° пн.ш.. в північній Африці. Качки крижні селяться практично на всій території Євразії і в окремих районах США. Ці птахи інтродуційованих в Нову Зеландію, Австралію і деякі райони Південної Африки. У природному середовищі існування качки намагаються селитися тільки в місцях, де вони можуть знайти достатню кількість корму.

Найбільш часто різниця в забарвленні оперення у селезнів і качок проявляється взимку і навесні, коли птахи починають формування пар для подальшого шлюбного сезону

Цей вид є частково перелітним. Із самих північних районів птахи відлітають далеко на південь, виходячи за межі гніздового ареалу свого виду. У деяких містах північної півкулі деякі популяції залишаються зимувати на штучних водоймах, які не замерзають. Нерідко птахи залишаються зимувати у водоймах міських парків, де їх регулярно підгодовують люди.

Крижні відрізняються високою здатністю до адаптації в нових умовах. Однак кращими для них, особливо в шлюбний сезон, є водойми, де по берегах росте густий очерет. В період гніздування вони вважають за краще селитися в озерах, ставках і болотах зі стоячою водою. У лісотундрі ці птахи селяться на заболочених ділянках в лісових районах. Крім того, вони часто заселяють озера-стариці. У пустельних зонах вони намагаються селитися виключно в заболочених місцевостях. Вона дуже любить, коли присутня певна область мілководдя. Нерідко увагу крижнів залучають впали в русло річки дерева. Голі берега і відсутність ряски в водоймі ці птахи не надто схвалюють.

Крижні відрізняються високою здатністю до адаптації в нових умовах

Галерея: качки крижня (25 фото)

Як качки крижня добувають собі їжу?

У плані кормів ці птахи є вкрай невибагливими. Завдяки цій особливості вони швидко пристосовуються до нових умов проживання. Вони намагаються годуватися на мілководді, де вони можуть пропускати через рогові пластини, наявні на дзьобі, воду, фільтруючи їжу тваринного і рослинного походження.

У раціон цих дивовижних птахів входять:

  • ряски;
  • кушир;
  • комахи;
  • дрібні міжхребетні;
  • невелика риба;
  • личинки комарів;
  • пуголовки;
  • жаби;
  • молюски.

Часто на водоймі птицю можна застати хвостом вгору. Саме в цей час кряква общипує водні рослини і відшукує їжу на мілководді. Вони не здатні пірнати на велику глибину, але до 30-35 см вони цілком можуть занурюватися. Ранньою весною, коли більша частина водойми ще вкрита кригою, крижні намагаються триматися в ополонках, які розташовуються в центрі. Птахи, які не потрапляють на зимівлю, зазвичай харчуються практично рослинною їжею, так як комах і земноводних добути в цей час практично неможливо. У деяких районах по осені крижні із задоволенням відвідують поля, де раніше був зібраний урожай, де збирають зерна пшениці, вівса, жита, проса і т.д.

Качка кряква в природі (відео)

Поведінка качок крижнів в період розмноження

Незважаючи на те що ці птахи можуть жити як поодинці, так і по парам і навіть великими зграями, все змінюється, коли приходить шлюбний сезон. Зазвичай качки стають статевозрілими в 12 місяців. Восени відбувається утворення пар, які в подальшому зимують разом. Надалі пари мігрують в місця гніздування. Зазвичай навесні, знайшовши підходяще місце, де буде облаштовуватися гніздо, птахи приступають до шлюбних ритуалів. Зазвичай в районах, де гніздяться ці птахи, на одну качку доводиться кілька селезнів, тому між самцями нерідко є велика конкуренція.

Такий перекіс між статями пов’язаний з більш високою смертністю самок в період висиджування пташенят. Крім того, качки при нападках агресивних селезнів нерідко тонуть.

Коли селезень крякви вибирає самку, він починає активно плавати навколо обраниці, розпускаючи хвіст, втягуючи і витягаючи шию. У фіналі свого виступу вони випинають груди, махаючи крильми, підводячись над водою майже вертикально. Нерідко самці голосно свистять і показують свою прихильність по засобу крякання. Вони піднімають фонтани бризок. Коли самка починає селезневі надавати знаки уваги, він схиляє перед нею голову, а потім ховає її під крила і різко проводить дзьобом по крилу, що призводить до появи характерного деренчливого звуку. Іноді самки самі вибирають селезня. В цьому випадку вона плаває навколо кавалера і киває головою. У будь-якому випадку пара видаляється із загальної зграї. Після чого відбувається спарювання.

Після цього самець плаває навколо качки. Після цього крижні купаються, щоб обтрусити і привести в порядок пір’я. Далі дикою качкою кряквой в’ється гніздо, в той час як селезень охороняє територію. Зазвичай він залишається з самкою до моменту, поки його партнерка не почне кладку яєць. У той же час відомі випадки, коли качури залишаються з самками і допомагають висиджувати і виходжувати пташенят. Однак в більшості випадків залишають своїх партнерок, а потім формують великі одностатеві зграї і починається процес линьки.

Качки відкладають близько 9-10 яєць. Вони відрізняються досить великими розмірами. Вага одного яйця може досягати близько 40-50 м Зазвичай шкаралупа у них біла з незначним зеленуватим відливом. Яйця залишаються в гнізді викладеними теплим пухом, вирваним з власних грудей качкою, протягом 27 днів. Інкубацією зазвичай займається тільки самка. Молодняк з’являється майже одночасно. Всього через 12 годин після вилуплення пташенят качка вже встигає обробити їх пух спеціальним секретом, який робить його водонепроникним. Це дуже важливий момент.

Тільки після цієї процедури пташенята можуть почати самостійно годуватися. Надалі квочка просто доглядає за своїм потомством, намагаючись захистити його від небезпек. Зазвичай за все за 30 днів каченята набирають близько 1 кг ваги і починають линяти, набуваючи доросле оперення. Вже до 2-місячного віку пташенята починають жити самостійно. Середня тривалість життя становить близько 15-20 років.

Ссылка на основную публикацию