Коли йти на кладовище після Пасхи 2020

Батьківський день після Великодня
Коли йти на кладовище після Пасхи 2018

Батьківський день після Великодня традиційно припадає на другий вівторок від дати Воскресіння Христвого. Він називається Радуниця або Радоница і в деяких православних країнах є офіційним вихідним днем. Обов’язково потрібно сходити в храм помолитися за душі померлих, а також відвідати могилки.

Перший батьківський день, коли можна йти на кладовище після Пасхи в 2019 році – це 7 травня, другий вівторок від святкового неділі. У народі цей поминальний день має назву «радониця» і походить від слова «радість». Як же можна радіти і чому це робити обов’язково, вирушаючи на кладовищі в пасхальний поминальний день, читайте в нашому матеріалі.

Протягом Великого посту напередодні великого свята в церковному календарі завжди стоїть три поминальні батьківські суботи. У ці дні в храмах проводяться панахиди, а віруючі люди крім храму ходять також і на кладовищі, поминають своїх предків в домашніх молитвах. Потім на сам Великдень ходити на цвинтар не можна – це офіційна позиція православної церкви.

Читайте цікаві матеріали по темі:

Чому в день Пасхи не ходять на кладовище

Справа в тому, що у Воскресіння Христове настає великий і важливий свято, коли ми говоримо про перемогу життя вічного над смертю. Протягом сорока днів плюс один тиждень віруючі люди постили, сумували і молилися, ось і настало свято. У свято потрібно веселитися і радіти, як і всю пасхальну тиждень по Червоної гірки потім. З цієї причини ходити на могилки до покійних родичів, де ні-ні, та й засумувала – неправильно.
купол храму і свічки

Але, звичайно, православна церква розуміє і постійно підкреслює, як важливо пам’ятати своїх предків і молитися за їхні душі. Тому і встановлений в календарі спеціальний день, коли ходять на кладовище після Пасхи. Дата залежить безпосередньо від дня свята і в 2019 році припадає на7 травня. Це завжди другий вівторок від Воскресіння Христового.

Що робити в Радуницю: як поминати

Напередодні цього великого поминального свята священики підкреслюють одну важливу річ: відповідно до християнської віри на кладовищі ми не залишаємо їжу, фарбовані яйця, чарку горілки. Це все язичницькі традиції, які з православ’ям не мають нічого спільного. Коли тіло людини вмирає, то зупиняються всі його земні потреби, в тому числі, в їжі і пиття. Душа ж людини переходить в Царство Небесне і живе вічно.

Якщо ви хочете, щоб душам було добре на Небесах, то згадуйте їх постійно молитвою, забирайтеся на могилках і садіть квіти, ходите в храм на панахиду, ставте свічки за упокій. До речі, все це можна зробити саме в Радуницю – день поминання покійних після Пасхи Христової, який в 2019 році випадає на 7 травня.
на кладовищі в Радоницю

З чого радіти в Радоницю?

В цей поминальний день на кладовищі ми вирушаємо не для того, щоб сумувати за покійних родичів. Ми весь тиждень святкували Воскресіння Христове, вітали один одного з цією подією і нагадували, що Христос Воістину Воскрес. У другу неділю ми йдемо на цвинтар з цієї благою звісткою і розповідаємо мертвим про велику подію, яка сново сталося.
молитви і свічки

Так що в цей день не варто сумувати. Сходіть вранці на службу, помоліться за душі померлих близьких вам людей і просто за душі тих, за кого нема кому вже на цьому світі помолитися, поставте свічку, а потім вирушайте на кладовищі. Там кращим поминання покійних буде молитва, спогади про людей добрим словом.

7 травня 2019 року Радоница – це день поминання покійних після Пасхи, так звана поминальна субота або батьківський день, хоча завжди він припадає на вівторок. Обов’язково приділіть увагу померлих родичів у своїх молитвах, а в ідеалі – сходіть в храм і обов’язково поїдьте на кладовищі. В цей день, як правило, в’їзд на кладовище безкоштовний і відкривається воно дуже-дуже рано, щоб всі бажаючі змогли туди потрапити.

Ссылка на основную публикацию