Косатка: вага, довжина і опис зовнішнього вигляду хижака, чим харчується і де мешкає

Косатка – це єдиний представник роду, оскільки інші її види вже зникли, а їх останки знаходяться на дні океану. У народі тварина отримала назву «кит-вбивця», оскільки відрізняється надзвичайною жорстокістю по відношенню до своєї жертви. Точна чисельність популяції невідома, але полювання на косаток заборонена.

довжина косатки

Будова тіла і середовище проживання

Не можна з точністю сказати про те, що косатки – це кити або дельфіни. Вони відносяться до царства тварин, загону китоподібних і сімейства дельфінових. Одні люди називають ссавців китами-косатки, інші – великими дельфінами, оскільки їх опис нагадує цих представників морських глибин. Тварина виглядає як великий дельфін, але істотно відрізняється від нього характером.

Довжина косатки досягає 10 метрів, що робить її одним з найбільш великих представників морських глибин. Розмір самок трохи менше – 8-9 м. Вага косатки іноді перевищує 8 тонн. Ще однією відмінністю в будові самців і самок є верхній плавник. У перших він в довжину досягає 150 см і розташований прямо, у других – майже вдвічі менше і трохи зігнутий.

Також рекомендуємо прочитати:

Косатка це кит або дельфін

Голова у ссавця коротка і невелика, череп сплюснут, очі маленькі. Щелепа дуже сильна, має ікла довжиною 13 см, необхідні для швидкого розривання різної видобутку. Класичний забарвлення косатки включає тільки 2 кольори – чорний і білий. На череві обов’язково присутній біла смуга. У деяких особин на тілі знаходяться ділянки різних відтінків чорного кольору.

Іноді в природі можна зустріти повністю чорних або білих косаток. Будова скелета у них майже не відрізняється від дельфінів, тіло щільне, що не розтягнуте і дуже міцне. Головний мозок має ті ж відділи, що і у дельфінів. Органи почуттів у хижого ссавця розвинені дуже добре, що дозволяє їм знаходити здобич на великій відстані.

Ареал поширення косаток досить великий, оскільки їх можна зустріти майже в будь-якій точці Світового океану. Зазвичай вони вважають за краще холодні води, тому особливо багато їх біля берегів Чилі і Аляски. У цих місцях водиться велика кількість дрібної і крупної риби, яка служить ссавцям джерелом харчування.

У Чорному та Азовському морях косатки не водяться. Рідко зустрічаються вони в тропічних водах, але при нестачі їжі можуть мігрувати далеко від звичного місця проживання. Зазвичай тварини намагаються жити ближче до берега, де можна вільно харчуватися дрібною здобиччю.

Спосіб життя і полювання

Спосіб життя косатки

Косатки відносяться до хижаків, як і акули, вони активно полюють за здобиччю різного розміру. Фахівці виявили, що деякі популяції харчуються виключно оселедцем і мігрують слідом за нею в інші водойми. Окремі зграї полюють на ластоногих. Під час тривалого спостереження за поведінкою ссавців вчені відзначили, що деякі сім’ї постійно подорожують в пошуках їжі, а інші майже все життя живуть в одному місці.

Кейко - знаменита косатка

Тривалість життя самців в природних умовах складає не більше 30 років, а самки можуть жити до 50 років. Існують деякі особливості полювання косаток:

Як харчується косатка

  1. Кіт-вбивця в Світовому океані є верхівкою харчової ланцюжка і майже не має суперників. При полюванні на дрібну здобич особини діють самостійно, допомога зграї їм не потрібно.
  2. При необхідності вбити велику рибу або тварина зграя діє спільно, оточує видобуток, одночасно намагаючись максимально звузити імпровізоване кільце. Кожен член зграї виконує певну роль. Тварини передають один одному спеціальні сигнали.
  3. У зграю зазвичай входить до 15 особин. При необхідності загнати косяк риби працюють всі, але для полювання на ластоногих потрібно до 5 косаток.
  4. Часто тварини викидаються на берег, де можна напасти на морських слонів або котиків.
  5. У холодних водах, де пінгвіни плавають на крижинах, зграї косаток можуть перевернути брилу, щоб отримати здобич.
  6. Часто хижаки нападають на китів. Велику здобич зловити не так просто, тому в операції бере участь кілька самців. Зазвичай вони оточують кита і намагаються його втомити, не відстають і підпливають близько. Кожен самець намагається на ходу відірвати від видобутку шматок м’яса. Після кількох укусів жертва перестає боротися і здається. Бувають випадки, коли кити перемагають і їм вдається відбитися або захистити своє потомство.

Єдиний представник глибин, якого ссавці намагаються уникати, – це самець кашалота. Він дуже агресивний і може завдати значної шкоди. Але на самок кашалота косатки іноді нападають.

особливості розмноження

Опис тваринного косатки

Кожна зграя складається з головної самки і її дитинчат різного віку. Усередині сім’ї є власна манера спілкування, відмінна від інших угруповань. Відносини між членами однієї зграї дуже доброзичливі і теплі, прояв агресії зустрічається у виняткових випадках.

Інформації про розмноження ссавців хижаків недостатньо. Відомо тільки, що самка протягом життя може відтворити до шести дитинчат. Розмноження має кілька етапів:

Зовнішній вигляд, довжина тіла і місця проживання косатки

  1. Статева зрілість настає в 12 років. Період розмноження припадає на кінець літа і початок осені.
  2. Виношування малюка триває від 15 до 17 місяців.
  3. Новонароджене дитинча має довжину тіла близько 270 см, після народження він протягом декількох років знаходиться біля матері, деякий час харчується материнським молоком.
  4. У віці 40 років самки перестають спаровуватися, оскільки у них, як і у жінок, настає період менопаузи.

Після цього особини живуть ще близько 10 років. Навіть при втраті здатності до зачаття самка залишається в родині. Який би хворою і слабкою вони не була, члени зграї не залишають її, допомагають пересуватися і харчуватися, захищають від інших великих хижаків.

Відносини з людиною

Зовнішній вигляд косатки

У 1982 році вилов косаток був заборонений законом. Але ця заборона не поширюється на їх вилов для наукових досліджень. У природних умовах ссавець не проявляє страху перед людьми. Якщо людина не намагається нашкодити, воно не нападає, тому подібних випадків не зафіксовано.

Кілька відрізняються відносини косаток і людини при утриманні тварин в неволі. Вони часто стають агресивними, можуть нападати на дресирувальника. Зафіксовано випадок, коли напад призвело до смертельного результату. Зміст косаток в неволі сьогодні заборонено, оскільки це скорочує тривалість їх життя майже вдвічі.

Кілька років тому косатки використовувалися для показів в різних шоу, але дресирування їх вкрай скрутна, а небезпека висока. Тварини стають дратівливими, відмовляються від їжі, втрачають вагу, можуть нападати не тільки на людину, але і на своїх побратимів.

Ссылка на основную публикацию