Лазарева субота, що це за свято

У період Великого посту підготовки до Великодня потрібно багато молитися, відмовитися від розваг (навіть перегляду телевізора) і пісне харчуватися рослинною їжею. Але навіть в цей період є свої церковні свята, коли на всі заборони робиться послаблення. Лазарева субота до таких подій належить, що це за свято і чому його пишно відзначають християни всього світу?

У свята Лазарева субота щороку різна дата, безпосередньо залежить від Великого поста. Це передостанню субботу поста, остання субота перед Великою суботою напередодні Великодня. День вважається святковим, тому що згадуються дуже важливі і значущі події: Ісус Христос явив людям диво воскресіння людини, показавши свою Божественну сутність.

Лазар воскрес із мертвих

Згадують в Лазареву суботу далекі часи останніх днів життя Ісуса Христа на землі серед людей. Він рухався до Єрусалиму, де, як уже було відомо Синові Бога, його зрадять, заарештують, будуть катувати, а потім страчують на хресті. На підході до міста, в суботній день, Христос прийшов у будинок праведника Лазаря. Лазар же був уже четвертий день як мертвий.

Сестри Марія та Марфою розповіли Ісусові, що Лазар дуже чекав Ісуса, але захворів і помер. Христос засмутився, але сказав, що хвороба ця трапилася не на смерть, а до Славу Божу. Через неї Син Божий прославився. У місті, де жив праведний Лазар, Ісус разом з учнями і простим людом відправився до печери, де був похований Лазар.

Тоді Господь почав молитися, а після молитви сказав: «Лазар, іди геть». Потім Ісус попросив відсунути камінь, що закриває вхід до печери. Учні і просто роззяви побачили, як з тіні печери виплив людина, обвитий похоронними ганчірками ще чотири дні тому.

служба в Лазареву суботу

Чудотворець, Спаситель і Месія

Звістка про воскресіння Лазаря швидко рознеслася і по маленькому містечку, і по околицях, потрапила в Єрусалим. Всі знали, що Христос прямує саме в цього місто і чекали його як царя, спасителя, рятівника і месію. На наступний день приходить Ісус до місцевости молодому ослику в’їхав в місто через центральні ворота, а люди зустрічали його урочисто: клали під ноги пальмові гілки.

На тодішніх правителів Єрусалиму, римських владик, така популярність Ісуса Христа серед простого народна зробила страшне дію. Тому в цей же день було прийнято рішення про арешт і майбутньої страти. Залишалося тільки знайти за що саме стратити Ісуса, але тут допоможе один з апостолів, Юда, який виявиться зрадником. До речі, під час проповіді в Страсний тиждень священики говорять про те, що Іуду не потрібно розглядати як одну конкретну людину, це збірний образ людей, що не заступилися за Христа і тим самим зрадили його.

воскресіння Лазаря

Як склалася доля Лазаря

Сам праведник Лазар, чиє воскресіння і святкуємо в Лазареву суботу в період Великого посту перед Великоднем, прожив після позбавлення від смерті ще тридцять років. Протягом усього життя він був вірним християнином, постив і сам став єпископом острова Кіпр. Після другої смерті Лазаря зарахували до лику святих, а його можна зберігаються з 11 століття в Царгороді.

Якщо уважно читати Біблію, то можна помітити, що воскресіння Лазаря – це третина диво подібного роду, яке зробив Ісуса, перебуваючи серед людей. Спочатку він воскресив сина вдови, а потім дочку начальника синагоги. Але попередні воскресіння не мали такого урочистого характеру і не привертали до себе уваги. Тому що, від смерті до моменту воскресіння в двох попередніх випадках пройшло мало часу, але ось Лазар мертвим і вже похованим знаходився в печері чотири дні.

Священики розглядають воскресіння Лазаря як ще один ключ до ідеї християнської віри. Адже заради порятунку людей Господь відправив свого сина на землю в образі людини, його син страждав, помер в муках, але потім воскрес. Уже в Лазареву суботу Ісус зміг перемогти зміряти, а в Пасху Христову зробить це знову. Щороку Лазарева суботу завершує шосту седмицю Великого посту перед Великоднем.

У цей святковий день дозволяється послаблення посту.

Ссылка на основную публикацию