Лікарські препарати в косметології для обличчя – ІІ частина

Азот в косметології для обличчя і тіла

Азот, а точніше – зріджений азот, вважається в косметології традиційним засобом. Його скраплення було винайдено в 19 столітті. У нормальному стані азот – безбарвний газ, який міститься в повітрі атмосфери Землі і за кількістю стоїть на 1 місці, друге – кисень. В атмосфері азот майже інертний. Слово “майже” стосується утворення окислів азоту під час ударів блискавок. Також азот засвоюється дивовижними азотфиксирующими бактеріями, які живуть на коренях бобових культур – гороху, люцерни, конюшини … Завдяки такому ефекту ці рослини не виснажують, а навіть збагачують грунт і можуть бути сидератами – природними добривами.

20-05-15-foto-700x511-2

Азот дуже широко використовується в промисловості і сільському господарстві, зокрема, для виробництва штучних добрив, аміаку, вибухівки, фарб.

Першу частину статті читайте тут.

Азот зріджують на спеціальних заводах. Спочатку скраплюється повітря, а потім з нього витягують рідкий азот та інші гази. Дуже важливо, що цей газ негорючий, а рідкий азот сам по собі невзривоопасен і нетоксичний, хоча існують спеціальні правила його транспортування і використання, адже температура зрідженого азоту при кипінні становить -196 градусів Цельсія, тобто, майже на 200 градусів нижче нуля!

Транспортують зріджений азот в спеціальних ємностях, які називаються судинами Дьюара. Вони являють собою термоса різних розмірів, як правило – в металевому корпусі, який може мати ручки для перенесення.

У звичайному побутовому (якісному) термосі зі скляною колбою рідкий азот може зберігатися кілька діб – як правило, 2-3. Найважливіша умова безпечного зберігання – ні в якому разі не можна щільно закривати пробку або кришку: там, як мінімум, має бути отвір. Адже газ постійно випаровується, і якщо для нього не буде виходу, тиск в посудині виросте і його розірве.

Незважаючи на надзвичайно низьку температуру, як раз це властивість і робить азот в косметології для обличчя і тіла цінних косметичним засобом, застосовуваним для кріотерапії – лікування наднизьких температур. Так як же застосовують його? В яких випадках? Які показання та протипоказання?

Наднизькі температури, які дає рідкий азот, застосовують для впливу на шкіру (в тому числі шкіру обличчя) і слизові оболонки. Регулюючи час і спосіб застосування, тканини можна убивати ( “припікати” морозом), або викликати різке звуження капілярів, яке змінюється не тільки їх розширенням, а й розширенням (задіянням) тих капілярів, які перебували “в резерві”.

Заморожування тканин тампонами і іншими пористими аппликаторами з рідким азотом або охолодженим в рідкому азоті інструментом застосовують при видаленні новоутворень – родимок, бородавок, рубців, кератоз і т.д. При цьому інструмент щільно притискають для кращого контакту і на час, достатній, щоб тканини замерзли. Зазвичай цей час близько 1 хвилини. Цього, як правило, буває досить для загибелі шкірного новоутворення, яке потім сам організм відторгає, оскільки тканина, яка містить клітини пухлини, відмерла, некротизованих і сприймається, як чужорідна. Вплив же на капіляри проводять самими різними способами, при цьому тканини і клітини не гинуть, а отримують так званий холодовий стрес.

Розрізняють застосування загальне і місцеве. Місцевий вплив рідким азотом здійснюється на обмежених ділянках тіла.

Вплив наднизької температури викликає в організмі “кріостресс” – реакцію дуже багатьох систем, в тому числі ферментних і нейрогуморальних на нібито “пошкодження шкіри холодом”. Насправді ми “обманюємо” організм: пошкоджень немає, оскільки час впливу дуже короткий.

Рецептори шкіри сприймають вплив рідким азотом як “лютий холод” і організм спрямовує на охолоджений ділянку всі сили, спрямовані на “відновлення пошкоджень”. А оскільки пошкодження немає, то включені резерви організму йдуть на усунення проблем, наявних на ділянці шкіри, які були піддані кріотерапії.

При цьому вплив таких наднизьких температур набагато більш м’яке, ніж той же “моржування” (купання в крижаній воді), оскільки глубоколежащие тканини і органи практично не охолоджуються.

Кріотерапія здійснюється як самостійна процедура, так і в комплексі з іншими засобами. Різні процедури, включаючи фізіотерапевтичні, дають набагато більший ефект після підготовляють кріопроцедур, оскільки капіляри розширюються і тому вплив основної процедури – більш активне.

Спеціальні методики застосування кріопроцедур після травмуючих впливів (дермабразія – шліфовка шкіри особи, епіляція, фотоепіляція і ін.) Дозволяє зняти почервоніння і набряки, зменшити запалення і активізувати регенерацію.

Кріотерапія часто дає хороші результати при різного типу вугрів, розацеа, алопеції (облисіння). Відзначено, що цей метод лікування також непогано вписується в протокол сучасного лікування псоріазу, а також – целюліту, оскільки вплив холодом прискорює обмін речовин.

Відео по темі: Кріотерапія в косметології

Дуже популярні в даний час косметичні та загально-лікувальної “кріосауни” або “кріокамери”. Вони є кабіни, де пацієнт отримує вплив дуже сильно охолодженого повітря на значну частину тіла. Температура може бути істотно нижче -100 градусів Цельсія. Такий вплив застосовується при гіпотонії, нейроциркуляторна дистонія, імпотенції, патологічних станах, пов’язаних із захворюваннями поверхневих судин, статевих органів тощо

Загальна і місцевий вплив рідкого азоту і охолодженого повітря піднімає тонус і тургор (пружність) тканин, регулює роботу капілярної мережі, покращує колір обличчя, стимулює омолодження шкіри. Процедура ця поширена і цілком доступна більшості людей.

Сіль в косметології для обличчя

Умивання – головна косметична процедура, яку ми проводимо щодня і не раз в день. Чому б за допомогою солі не перетворити звичайний і щоденний гігієнічний ритуал в лікувально-косметичну процедуру? У цьому може допомогти або звичайнісінька харчова (кухонна) сіль, або натуральна морська.

20-05-15-foto-700x466-1

Використовувати її можна як у вигляді водного розчину для вмивання, так і в суміші з іншими косметичними засобами, наприклад, вмочати тампони з очищує кремом або молочком в дрібну сіль і потім круговими легкими рухами робити пілінг шкіри обличчя або тіла, в душі або при умовно, або відразу після них. Способів застосування солі чимало, і правильним буде спочатку порадитися з лікарем-косметологом, особливо, якщо у вас є проблеми зі шкірою.

Як же сіль діє на шкіру? Сіль, або хлорид натрію – найважливіша речовина, що міститься в нашому організмі. Хлористий натрій забезпечує базові процеси, завдяки яким ми живемо – це підтримка правильного осмотичного тиску і забезпечення мембранного клітинного обміну.

Цікаво, що в крові і рідинах організму людини концентрація солі практично така ж, що і в Світовому океані – близько 0,9%.

Це так звана изотоническая концентрація. При більшій концентрації солі в розчині (так званий гіпертонічний розчин) клітини організму втрачають воду. При меншій концентрації (гіпотонічний розчин) – набухають. Очевидно, ви помічали, як набухає і покривається складками шкіра долонь, якщо довго пробути в прісній воді.

Сіль в косметології для особи, для лікувальних і косметичних процедур використовують у вигляді ізотонічного або гіпертонічного розчину. Також застосовують суху сіль.

Ізотонічний розчин використовується як розчинник препаратів, призначених для мезотерапії – внутрішньошкірного введення лікувально-косметичних засобів, а також для всіх видів інших ін’єкцій.

Гіпертонічний розчин солі застосовують для лікування гнійних ран, просочуючи їм пов’язки. Цей розчин викликає приплив рідини до рани, її самоочищення і відторгнення гною, який потім легко вимивається протимікробними зрошеннями.

Суху сіль, що володіє “абразивними” властивостями, можна акуратно застосовувати для пілінгу і дермабразії, як в умовах косметологічного кабінету, так і в домашніх умовах.

Один з найпростіших рецептів – взяти 1 склянку мінеральної води і розчинити в ній повну чайну ложку солі. Після розчинення солі рідину можна застосовувати для вмивання шкіри обличчя, схильної до появи комедонов (чорних вугрів) і гнійників (білих вугрів). Не варто застосовувати розчин постійно – потрібно робити це курсами по 1-2 тижні, потім робити перерву на тиждень. Якщо шкіра суха, в розчин можна додати кілька крапель олії, або розчиняти сіль в жирному кефірі.

Лікар-косметолог, оцінивши стан шкіри і її проблеми, може порадити інші рецепти, які містять сіль. Особливо це показано тим, хто страждає на алергію. Як правило, чиста сіль алергії не викликає.

Гліцерин в косметології для обличчя

гліцерин – трьохатомної спирт. Ця речовина широко застосовується в медицині, косметології, харчовій промисловості. Являє собою густувату, як сироп або рослинне масло, рідина з солодкуватим смаком, але без запаху. Отримати гліцерин навіть в умовах домашнього експерименту легко – достатньо прокип’ятити будь-який жир з лугом. Вийде мило і гліцерин. Звичайно, застосовувати такі продукти домашнього хімічного виробництва за призначенням не можна – в промисловості все це проходить очистку.

20-05-15-foto-700x460-1

Застосовується як харчова добавка Е422 в випічці, у виробництві напоїв і т.д. Додавання гліцерину в хліб дозволяє йому довше не черствіти, а напої з додаванням екстрактів на основі гліцерину роблять їх більш “м’якими”.

Головне властивість гліцерину – гігроскопічність, тобто, гліцерин в косметології для обличчя “жадібно” втягує воду навіть з повітря і утримує її. Якщо просто залишити відкритим пляшечку з безводним гліцерином, то його маса незабаром збільшиться на 20% – це речовина попросту “насититься” вологою з повітря.

Його гігроскопічність і властивість утримувати вологу широко використовується в косметології, для виготовлення зволожуючих і антивікових препаратів.

Відомі креми, молочко, лосьйони з гліцерином. Можна застосовувати аптечний гліцерин і в домашніх умовах, попередньо порадившись з косметологом, наприклад, при надмірній сухості шкіри рук. Для цього застосовують водний розчин гліцерину, який, до речі, зволожує без відчуття жирності.

Бодяга в косметології для обличчя

Бодяга або бодяга – порошок болотно-зеленого кольору, який отримують з найпростішого тваринного – прісноводної губки. Губку промивають, висушують і подрібнюють. Бодяга в косметології для обличчя містить подрібнений скелет губки – крем’янисті голки, а також органічна речовина під назвою спонгин. З препарату готують суспензії і маски, які надають протизапальну, знеболюючу та подразнюючу дію. Комбінація цих ефектів дозволяє бодязі займати міцне місце серед традиційних, перевірених часом і найбільш популярних косметичних засобів.

Особливо широко бодяга застосовується в косметології для обличчя. Найтонші крем’яні голки, що містяться в суспензії, подразнюють шкіру, викликаючи при цьому протизапальні явища, механічно очищають шкіру від відмерлих клітин, посилюють місцевий кровообіг. Показання до застосування препарату бодяги досить широкі. Це і синці (без саден), радикуліти, артрити.

У косметології препарат бадягі успішно застосовується при вуграх, себореї, комедонах, а також для пілінгу і омолодження шкіри, особливо з віковою пігментацією.

Однак, слід мати на увазі, що бодяга може викликати алергічні реакції, тому перед застосуванням потрібно порадитися з косметологом. Якщо ж такої можливості немає, то потрібно приготувати невелику кількість препарату відповідно до інструкції і, перш ніж наносити на обличчя – нанести на внутрішню поверхню передпліччя і втерти. Через пару годин, якщо немає алергічної реакції, препарат можна застосовувати на шкірі обличчя.

Ссылка на основную публикацию